Japonia a intervenit în sprijinul yenului pentru prima oară în 24 de ani

Japonia a intervenit în sprijinul yenului pentru prima oară în 24 de ani
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 22 sep 2022

Japonia a intervenit pe piața valutară pentru a susține yenul pentru prima dată din 1998, în încercarea de a frâna o depreciere de aproape 20% consemnată de la începutul anului, în condițiile în care Banca Japoniei a decis să nu înăsprească politica monetară, contrar tendinței la nivel global.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Yenul s-a apreciat cu până la 2,3% în raport cu dolarul joi, revenindu-și de la un minim intraday de peste 145 unități, după ce Masato Kanda, viceministrul de finanțe pentru afaceri internaționale, a declarat că guvernul ia "măsuri îndrăznețe" pe piețe.

Intervenția directă, venită după ce Banca Japoniei a insistat că își va menține politica de rate negative chiar dacă Rezerva Federală va crește agresiv dobânzile, sugerează că declinul yenului a atins un prag dureros pentru banca centrală, pe fondul creșterii pariurilor speculative împotriva monedei.

Nota de plată pentru criza energetică din Europa se apropie de 500 de miliarde de euro CITEȘTE ȘI Nota de plată pentru criza energetică din Europa se apropie de 500 de miliarde de euro

Întrebarea care se pune acum este dacă acțiunea unilaterală va funcționa, scrie Bloomberg.

"În cel mai bun caz, acțiunea poate ajuta la încetinirea ritmului de depreciere a yenului. Este puțin probabil ca această mișcare să modifice singură tendința de bază, cu excepția cazului în care dolarul și randamentele titlurilor de trezorerie americane scad, sau BOJ își modifică politica monetară", a comentat Christopher Wong, analist valutar la Oversea-Chinese Banking Corp.

Intervenția valutară este o mișcare extraordinară pentru o țară care a fost mult timp criticată de partenerii comerciali pentru că tolerează sau chiar încurajează o monedă slabă în beneficiul exportatorilor săi. Ultima dată când Japonia a întărit yenul prin intervenție directă a fost în timpul crizei financiare asiatice din 1998, când cursul de schimb ajunsese la aproximativ 146 unități și amenința o economie fragilă.

Japonia a mai intervenit în piață în 2011, atunci pentru a slăbi yenul, după ce moneda japoneză s-a apreciat la aproximativ 130 de unități față de dolarul american.

Japonia a intervenit în sprijinul yenului pentru prima oară în 24 de ani

Autoritățile japoneze și-au intensificat avertismentele verbale la adresa speculatorilor valutari în ultimele săptămâni. Kanda a calificat mișcările împotriva yenului ca fiind bruște și unilaterale în momentul în care a anunțat intervenția pentru susținerea monedei, reluând comentariile făcute mai devreme de oficialii băncii centrale.

Anterior joi, Banca Japoniei a menținut ratele dobânzilor neschimbate, iar guvernatorul Haruhiko Kuroda a declarat că nu intenționează să țină pasul cu creșterile de dobânzi operate de Rezerva Federală americane și alte bănci centrale.

"Vom lua măsuri suplimentare de relaxare fără ezitare, dacă va fi necesar", a declarat Kuroda la o conferință de presă, citat de MarketWatch.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
yen
interventie piata vallutara
interventie sustinerea yenului
banca japoniei
curs yen dolar